De Treffers mist killersmentaliteit

SPORTPARK ZUID – Ook de derde wedstrijd van het seizoen leverde voor De Treffers niet de fel begeerde overwinning op. Integendeel, AFC uit Amsterdam ging met de volle buit lopen: 0-3. De wijze waarop de Amsterdammers dat deden – koel, efficiënt, effectief – was typerend voor het verschil met de thuisclub, die deze middag killersmentaliteit miste.

Met name in de eerste helft voetbalde De Treffers helemaal niet slecht. Het optreden van de jeugdige Kane Keizer op het middenveld was een aangename verrassing. En de eerste mogelijkheid was er ook voor de roodzwarten. Saad Laazizi verscheen vrij voor doelman Zonneveld, maar wachtte te lang, zodat laatstgenoemde een doelpunt kon voorkomen. En toen stond het ineens 0-1. Balverlies bij de achterlijn op de helft van AFC leidde tot een bliksemsnelle aanval van de tegenstander over links. Cody Claver leverde een loepzuivere voorzet af en Raily Ignacio hoefde bij de tweede paal maar binnen te tikken, daarmee alweer zijn zesde doelpunt in dit prille seizoen makend. De roodzwarten lieten zich door deze tegenvaller vooralsnog niet uit het veld slaan en hadden het meeste balbezit. Dat leidde tot een aantal goede combinaties, die helaas te vroeg strandden. In de 22e minuut had Lowie van Zundert een aardige kopkans op aangeven van Boy van de Beek, maar de bal ging voorlangs. Dan was AFC heel wat effectiever. In de 42e minuut bracht het de stand op 0-2, toen Siali van ver mocht uithalen en de bal langs doelman Centen schoot. Direct na de thee ging het duel weer in de hoogste versnelling. Guido van Rijn stond aan het eind van een prima combinatie, maar schoot voorlangs. En direct daarop had AFC de 0-3 al kunnen en eigenlijk moeten scoren. De te zachte inzet van Siali kon op de doellijn worden gepareerd. AFC ging zich vervolgens onnodig te buiten aan irritant spel. Nogal wat spelers solliciteerden naar een optreden in Carré (voor de jonge lezers: een Amsterdams theater) door krijsend en doorrollend te vallen bij iedere aanraking. In de 63e minuut had Keizer de spanning terug kunnen brengen, als hij had gescoord na een prima steekpass door het midden. En twee minuten later kopte Lowie van Zundert keihard naast op aangeven van Keizer. Van de niet altijd overtuigende scheidsrechter Kloeze kreeg AFC een minuut later een uitgelezen kans om een derde doelpunt te maken. Als enige op het veld constateerde hij hands van Gino van den Berg. Dat Centen de te slap ingeschoten penalty van Milan Hoek vervolgens in de hoek pakte, zal door menigeen als gerechtigheid zijn beschouwd. Maar eerlijk is eerlijk, daarna waren de beste kansen toch weer voor AFC. Een slotoffensief van de thuisclub zat er niet meer in. En dat er in blessuretijd toch nog een derde AFC-doelpunt viel was eigenlijk wel typerend voor die fase. De Treffers voetbalde achteruit, de bal ging verloren en Matthijs Jesse strafte dat doeltreffend af. Voor de Groesbekers is het nu zaak om na drie sterke tegenstanders toch punten te gaan halen. Want de laatste plaats op de ranglijst is geen plek waarop je lang wilt blijven bivakkeren!