Samen met De Treffers
Samen met De Treffers

Beweegpark

Op Sportpark Zuid is in de rijke bosomgeving sinds kort een gloednieuw beweegpark te vinden. Het park ligt rondom veld 3 van De Treffers en bestaat uit 2 onderdelen. Aan de ene kant heb je de Milon-cirkel en aanliggend vind je een looproute, bestaand uit verschillende oefeningen die uitvoerbaar zijn voor ieder individu.

Milon-cirkel

De Milon-cirkel zijn 8 verschillende oefeningen in een cirkel die je achtereenvolgend kunt uitvoeren om alle spiergroepen te bereiken. De kleinschalige opzet garandeert aandacht en een niet-confronterende, veilige en vertrouwde trainingsomgeving. Hierdoor trekt de Milon Cirkel met name de volgende doelgroepen aan:

  • Mensen die in korte tijd fit willen worden en meer spiermassa willen opbouwen
  • Mensen die werken aan een gezond gewicht / willen afslanken
  • Mensen die op advies van de fysiotherapeut of arts komen
  • Mensen die zich niet thuis voelen in een traditioneel sportcentrum
  • De wat oudere sporter omdat trainen op de milon zeer makkelijk, veilig en efficiënt is
  • De fanatieke (top)sporter die dit naast een andere sport doet. Zo houden zij alle spiergroepen in balans en halen ze het optimale uit hun (top)sport.

Looproute

De looproute is een verhard pad van ongeveer 300 meter lang tussen de bomen door. Op de route zijn 6 verschillende paaltjes te vinden met op ieder 3 verschillende, multifunctionele oefeningen. Deze route sluit mooi aan op de beweeg-cirkel, zo kunnen 8 personen tegelijk de cirkel beoefenen en de overige de route lopen. Na een aantal minuten kun je dan afwisselen, hierdoor is er een aanbod gecreëerd voor iedere doelgroep om hem of haar uit te dagen. De looproute is nog niet af, maar er kan al wel op worden gesport. Voor dit project liggen nog eventuele plannen voor in de toekomst.

Waarom een beweegpark?

We zien dat slechts 40% van de 65-plussers uit de Gemeente Berg en Dal, voldoet aan de ‘Fitnorm’: minstens 3 dagen per week minstens 20 minuten zwaar intensief bewegen. Met het beweegpark willen we graag mensen in beweging krijgen, want een gezonde leefstijl kan zeker ook voor ouderen een bijdrage leveren aan het langer zelfstandig thuis blijven wonen. Daarnaast kan sport en fitness alsmede, ingezet worden voor het stimuleren van sociale contacten en het bestrijden van eenzaamheid.

Naast het stimuleren van bewegen onder ouderen, willen we ook kinderen en volwassenen in beweging krijgen. In de leeftijdscategorie van 25 tot 65 jaar zien we bijna 9.000 inwoners uit Groesbeek. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van de mensen met werk, tegenwoordig thuiswerkt in verband met COVID-19. Wanneer je uitgaat dat 6.000 van deze mensen een baan heeft, zullen ongeveer 2.500 mensen thuiswerken waardoor ze niet meer voldoende bewegen. Ook voor deze thuiswerkers is er een plek nodig waar zij mensen kunnen ontmoeten en lekker in de buitenlucht kunnen bewegen.