De Treffers flikt ‘t ‘m weer!!! (+ samenvatting en foto’s)

SPORTPARK ZUID – Met Cambuur heeft De Treffers een tweede eredivisieclub aan zijn zegekar gebonden in het KNVB-bekertoernooi. En dat is uniek. Uniek was ook het doelpunt, dat Willem den Dekker maakte in de 30e minuut. Het was het enige doelpunt in de wedstrijd en daarmee zorgden de roodzwarten voor de grootste verrrassing in de tweede ronde van het toernooi.

De Friezen – die toch gewaarschuwd moeten zijn geweest door de eerdere uitschakeling van RKC – namen vanaf het begin het initiatief. De eerste serieuze aanval van Trefferszijdeviel na een klein kwartier te noteren. Rick Wouters leverde dit keer een snoeiharde voorzet af met het hoofd (!). Doelman Virginia maakte deze doelpoging echter vrij gemakkelijk onschadelijk. Vijf minuten later had Jamie Jacobs een uitgelezen kans om voor Cambuur de score te openen. Van dichtbij mikte hij hoog over het doel. In de 27e minuut moest Niels Kornelis alle zeilen bijzetten om een doelpunt van Michael Breij te voorkomen. Een ijzeren voetbalwet zegt dan, dat als je ze zelf niet maakt, de tegenstander dat wel doet. En hoe! Jordy Thomassen lanceerde aan de zijlijn met een nonchalante voetbeweging Rick Wouters. Wouters leverde een loepzuivere, maar moeilijk aan te nemen voorzet af op Willem den Dekker. Hoe die  de bal toch in een vloeiende beweging onder controle kreeg en vervolgens in de touwen knalde, dat was puur genieten. In het resterende kwartier voor rust zette Cambuur een tandje bij om een gelijkmaker te forceren. Maar de Groesbeekse linies bleken nagenoeg onneembaar. Willem den Dekker onderscheidde zich nadrukkelijk door over het hele veld een rustige opbouw door de mannen uit Leeuwarden onmogelijk te maken. En kwam de tegenstander er dan al eens doorheen, dan bleek Niels Kornelis een niet te passeren veste. En het moet gezegd: af en toe kwam er ook wat geluk bij kijken.

De tweede helft was het nagenoeg eenrichtingsverkeer. De Treffers slaagde er maar spaarzaam in om zich aan de druk te ontworstelen. Het werd steeds moeilijk om nog wapenfeiten te noteren, ook omdat het schrijfblokje van uw verslaggever doornat werd door de steeds harder neervallende regen. Maar wat geeft het? De aanvallen van Cambuur voltrokken zich grotendeels volgens hetzelfde stramien. De bal werd bliksemsnel naar voren gewerkt, maar meestal zat er wel een Treffersbeen tussen voordat het echt gevaarlijk werd. En anders was Niels Kornelis wel op zijn post. Breij, Boere en Smit, ze slaagden allemaal er niet in om de weerstand te breken. Als Cambuur op 1-1 gekomen was, dan zou dat ook funest geweest zijn voor de Groesbekers. Want steeds duidelijker werd, dat het duel veel energie gekost had. Verschillende spelers kregen krampverschijnselen en zouden tijdens een evt. verlenging echt niet meer op hun benen kunnen blijven staan. Maar zover kwam het niet ondanks in totaal maar liefst negen minuten naspeeltijd. Naspeeltijd waarin ook Cambuur-doelman Virginia mee naar voren trok om een debacle te voorkomen. Daarbij was hij wat al te overijverig, toen hij met gestrekt been op zijn collega inkwam. Scheidsrechter Kooij kende geen medelijden en toverde Virginia de rode kaart voor. En daarmee was het pleit wel beslecht. Na het eindsignaal verviel heel Sportpark Zuid in dolle vreugde. Het feest ging nog lang door. Nu maar afwachten wie er in de volgende ronde bestreden kan worden.